Αρτοσκευάσματα – Παξιμάδια
Η άριστη υγεία και μακροζωία των Κρητικών αποδίδεται στην παραδοσιακή τους διατροφή. Τα Κρητικά παξιμάδια αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Κρητικής διατροφής.
Το Κρητικό παξιμάδι έχει αναγνωριστεί ως προϊόν προστατευμένης γεωγραφικής ένδειξης και αποτελεί σήμερα πολύτιμη παρακαταθήκη υγείας. Είναι μια σπουδαία κληρονομιά του γαστρονομικού μας πολιτισμού.
Ζυμαρικά
Μια λέξη που φέρνει στο μυαλό εικόνες, αναμνήσεις, χαμόγελα και που ξυπνά όλες μας τις αισθήσεις. Τα ζυμαρικά μας είναι φτιαγμένα από 100% σιμιγδάλι σκληρού σίτου ή και από 100% χαρουπάλευρο.
Πρωτότυπες συνταγές και λαχταριστοί συνδυασμοί που κατακτούν πλήθος καταναλωτών, λόγω των αγνών φυσικών υλικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους, αλλά και λόγω της υψηλής διαιτητικής τους αξίας.
Ρύζι
Ανήκει στην ομάδα δημητριακών που αποτελούν τη βάση της διατροφής μας. Στην πυραμίδα διατροφής το ρύζι συγκαταλέγεται δίπλα στο ψωμί, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά πρωϊνού.
Το ρύζι είναι μια από τις αρχαιότερες καλλιέργειες στον κόσμο, είναι αυτοφυές και στην Ελλάδα η καλλιεργούμενη έκταση είναι γύρω στα 250.000 στρέμματα, μέσα από 4.000 παραγωγούς.
Όσπρια
Τα ελληνικά όσπρια έχουν μακρά ιστορία, ιδιαίτερη γεύση και αξίζει να κατέχουν την ηγετική θέση στο τραπέζι μ ας.Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής.
Είναι η καλύτερη πηγή φυτικής πρωτεΐνης, περιέχουν φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, κάλιο, φολικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο και αντιοξειδωτικά, ενώ έχουν ελάχιστα λιπαρά και αλάτι.
Προϊόντα από Χαρούπι
Το χαρούπι είναι το ιδανικό «τρόφιμο επιβίωσης» δεδομένου ότι δεν απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες αποθήκευσης, μπορεί να καταναλωθεί χωρίς προετοιμασίες, ενώ παράλληλα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία.
Τα δυνατά χαρακτηριστικά του χαρουπιού:
Εξαιτίας της παρουσίας τουλάχιστον έξι αντιοξειδωτικών ουσιών οι οποίες δρουν προστατευτικά για τα κύτταρα, το χαρούπι παρουσιάζει σημαντική αντικαρκινική δράση αποτρέποντας το σχηματισμό όγκων.
Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μια και περιέχει 350mg ανά 100γρ. Συγκριτικά, το γάλα περιέχει μόνο 120 έως 130mg ασβεστίου ανά 100γρ. κι αυτά όχι καλά αφομοιώσιμα στην περίπτωση παστεριωμένου αγελαδινού γάλακτος.
Το χαρούπι δεν περιέχει οξαλικό οξύ, όπως η σοκολάτα, το οποίο τείνει να μειώνει την ικανότητα του σώματος να αφομοιώσει το ασβέστιο. Αν και είναι πολύ γλυκό, περιέχει 60% λιγότερες θερμίδες από τη σοκολάτα.
Περιέχει βιταμίνες της ομάδας Β και β-κατορένιο (προστάδιο των βιταμινών Α) μέταλλα (κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο) και ιχνοστοιχεία (σίδηρο, μαγγάνιο, χαλκό, χρώμιο, νικέλιο).
Περιέχει τανίνες, ινώδεις ουσίες όπως η λιγνίνη που επιδρά κατασταλτικά στη χοληστερόλη, έχει θετικά αποτελέσματα στο επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα και χρησιμοποιείται κατά του σακχαρώδη διαβήτη και της παχυσαρκίας.
Είναι πλούσιο σε ίνες που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου και καταπραΰνουν το στομάχι.
Ο γλυκαιμικός και θερμιδικός του δείκτης είναι χαμηλότερος, σχεδόν ο μισός, από όλα τα αρτοσκευάσματα της αγοράς. Δεν περιέχει γλουτένη ή καφεΐνη.
Συμβάλλει στη θεραπεία του άσθματος και απαλύνει το βήχα και το κρυολόγημα και γι’ αυτό χρησιμοποιείται ως βάση για πάρα πολλά σιρόπια και φαρμακευτικά σκευάσματα.
Στην περίπτωση που κάνουμε δίαιτα, είναι ιδανικό, αφού περιέχει ελάχιστα λιπαρά.
Σύμφωνα με τους παλαιότερους, το χαρούπι βοηθά στην αύξηση της λίμπιντο και του αριθμού των σπερματοζωαρίων.
Σε αντίθεση με τη σοκολάτα, δεν επιδεινώνει συμπτώματα του στρες όπως το άγχος, η ρηχή αναπνοή και οι αρρυθμίες.
Ξηροί καρποί – Αποξηραμένα φρούτα
Οι ξηροί καρποί βρίσκονται ανάμεσα στις καλύτερες πηγές φυτικών πρωτεϊνών.Η κατανάλωση των ξηρών καρπών ωφελεί τον οργανισμό και ειδικά την υγεία της καρδιάς.
Τα αποξηραμένα φρούτα είναι μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών ουσιών και είναι ιδανικά για κάθε οργανισμό.
Υπερτροφές
Είναι γεγονός ότι ορισμένα συστατικά κάποιων τροφών
μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικά και καθόλου επιβαρυντικά
για τον ανθώπινο οργανισμό, όταν μάλιστα έχουν μια ασυνήθιστα υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία,
μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη σωματική
και ψυχική υγεία.
Πρωινό
Το καθαρό μέλι είναι η πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και αμινοξέα.
Συνιστάται στον κακό μεταβολισμό, στην απώλεια μνήμης, στις νευρασθένειες, στις εντερικές ανωμαλίες και στην αδυναμία και εξασθένηση του οργανισμού.
Άλευρα
Όλα τα άλευρα της Raks είναι επιλεγμένα και αλεσμένα σε πετρόμυλο. Η ψυχρή άλεση η οποία πραγματοποιείται με τον πετρόμυλο παράγει άλευρα που διατηρούν όλες τις οργανικές τους ουσίες και βιταμίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για έναν υγιή οργανισμό.
Δημητριακά
Τα Δημητριακά αποτελούν τη σπουδαιότερη φυτική κατηγορία στη διατροφή του ανθρώπου και κατέχουν την πρώτη θέση της γεωργική παραγωγής στις περισσότερες χώρες.
Από τα δημητριακά παράγεται το βασικότερο προϊόν της ανθρώπινης διατροφής, το ψωμί.
Ζαχαροπλαστική
Μπορεί ένα επιδόρπιο να είναι υγιεινό και να μην βάζει σε κίνδυνο τη σωστή διατροφή μας;
Η απάντηση είναι ένα μεγάλο ναι. Γλυκά και επιδόρπια φτιαγμένα χωρίς να επιβαρύνουν την υγεία μας.
Υπάρχουν μαρμελάδες χωρίς ζάχαρη και χωρίς καμία άλλη γλυκαντική ουσία, φτιαγμένες από 100% φρούτο και χυμούς φρούτων.
Ελαιόλαδο – Τυριά – Μπακαλική
Ελιά… ο ευλογημένος καρπός των Ελλήνων από την αρχαιότητα. Το μέγιστο αγαθό προς πάσα του βίου θεραπεία.
Οι ρίζες για την εκτροφή αιγοπροβάτων στην Κρήτη χάνονται στους αιώνες. Ως γνωστό ο Δίας μεγάλωσε σε μια σπηλιά στα Ανώγεια και τροφό του είχε μια αίγα την Αμάλθεια. Από τότε
η κτηνοτροφία στην Κρήτη δεν έχει αλλάξει μορφή, στηρίζεται
σε μικρά ζώα και ελεύθερη βοσκή.
Γι’ αυτό και τα τυροκομικά της προϊόντα είναι ξεχωριστά σε άρωμα και γεύση.
Αλάτι – Βότανα – Μπαχαρικά
Είναι πηγή ζωής το ακατέργαστο μη ραφιναρισμένο θαλασσινό αλάτι. «Αξίζει το βάρος του σε χρυσό» έλεγαν οι αρχαίοι.
Τα βότανα είναι δώρο της φύσης στον άνθρωπο και πολλά απ’ αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτικές λύσεις σε προβλήματα υγείας.
Τα μπαχαρικά είναι αποξηραμένο τμήμα ενός φυτού (φύλλα, σπόρια, καρποί, ρίζες).Έχουν αρωματικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αντικαθιστούν τα διάφορα συντηρητικά στη διατήρηση των τροφίμων.
Φυτικά Ροφήματα – Χυμοί
Αναψυκτικά – Νερά
Τα φυτικά ροφήματα (γάλατα) ασφαλώς και υπερέχουν από τα ζωικά. Είναι πολύ περισσότερα τα υπέρ από τα κατά. Βρείτε ποιο σας ταιριάζει.
Ασφαλώς και όλα τα νερά δεν είναι ίδια. Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε τι πίνουμε και πόσοι μπορούμε να καταλάβουμε τι γράφουν οι ετικέτες των εμφιαλωμένων νερών, αν ενδείκνυται ή αντενδείκνυται η κατανάλωση τους
ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού μας.
Κρασιά
Οι Κρητικοί αμπελώνες τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει συναρπαστικά βήματα, έχουν αναβιώσει εξαιρετικές οινοποιήσεις τοπικών ποικιλιών.
Η Κρήτη στέκεται περήφανα δίπλα στις μεγάλες οινικές περιοχές της Ελλάδας, διαμορφώνοντας την δική της ταυτότητα και την δική της ποιότητα.
Προϊόντα Χωρίς Γλουτένη
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα δημητριακά.
Σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και μικρό ποσοστό στη βρώμη.
Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι απαραίτητη μόνο σε ανθρώπους
με κοιλιοκάκη, ευαισθησία ή αλλεργία στη γλουτένη.